Karjalanpiirakat ovat kuuluneet meidän perheen arkeen ja juhlaan niin kauan kuin muistan. Karjalasta kotoisin oleva mummuni on usein leiponut karjalanpiirakoita. Nyt kun mummu ei enää pysty piirakoita leipomaan, olen tehnyt niitä silloin tällöin itse.
Karjalanpiirakoiden leipominen ei ole vaikeaa, mutta todella aikaa vievää puuhaa. Riisipuuro kannattaakin keittää valmiiksi jo edellisenä päivänä. Taikinan muotoilussa on monta työvaihetta: taikina jaetaan osiin, pyöritellään palloiksi, pallot litistetään ja lopulta kaulitaan ohuiksi kuoriksi.
Piirakkataikina kuivuu herkästi, joten on tärkeää suojata taikina työvaiheiden välillä muovilla (tuorekelmulla). Lisäksi kannattaa käyttää runsaasti ruisjauhoja kuorien välissä tarttumisen estämiseksi.
KARJALANPIIRAKAT (noin 25 kpl)
Puuro:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l maitoa
1 tl suolaa
Piirakkataikina:
2 dl vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä
Voiteluun:
1 dl vettä
60 g voita
1. Keitä
puuro: kiehauta vesi kattilassa ja lisää riisit. Anna kiehua pari
minuuttia kunnes vesi on haihtunut. Lisää maito. Sekoittele
puuhaarukalla ja anna kiehua hiljalleen, kunnes puuro alkaa saostua.
Loppuvaiheessa puuron voi jättää hautumaan kannen alle, mutta sekoita
kuitenkin usein pohjaanpalamisen estämiseksi. Keitä puuroa yhteensä n.
40 minuuttia. Siirrä puuro jäähtymään. Puuron voi tehdä valmiiksi edellisenä päivänä.
2. Tee
taikina: sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola sekä ruis- ja
vehnäjauhot. Sekoita puuhaarukalla ja lopuksi käsin. Lisää öljy. Älä
vaivaa taikinaa turhaan.
3. Leivo
taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 25 osaan. Pyörittele palat
sileiksi palloiksi. Litistä pallot tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa ne ja
ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja, peitä muovilla. Kauli lettuset
piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakkapohjiksi,
käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjat päällekkäin ja ripottele väliin
runsaasti ruisjauhoja ja laita päälle muovi kuivumisen estämiseksi.
4. Täytä
pohjat yksi kerrallaan. Harjaa jauhot pohjista pois pullasudilla. Laita
pohjille n. 1½ rkl puuroa ja levitä se kostutetun veitsen avulla
ylhäältä alas ja sivuilla melkein reunoihin. Taivuta piirakan reunat
puuron päälle ja ummista piirakat etusormilla rypyttäen.
5. Ripottele
uunipellille hieman jauhoja ja lado piirakat pellille vieri viereen
(älä käytä leivinpaperia). Paista 275-asteisen uunin keskitasolla n. 10
minuuttia.
6. Voitelua
varten kiehauta kattilassa vesi ja sulata joukkoon voi. Kasta piirakat kauttaaltaan vesi-voiseokseen. Pinoa piirakat kulhoon päällekkäin ja
peitä voipaperilla ja liinalla. Piirakat saavat pehmetä puoli tuntia.
Ei kommentteja :
Lähetä kommentti